Villasta yleisesti

Alpakat voidaan villan eli yksittäisen kuidun laadun mukaan jakaa joko huacaya- ja suri-alpakoihin. Suri-alpakoita on vain kymmenisen prosenttia alpakkakannasta. Huacayalla kuitu kasvaa lammasmaisen pörröisesti, kun suri-alpakan kuitu asettuu korkkiruuvikiharoille kauniisti laskeutuen.

Eri puolilla maailmaa alpakan kuidun hienoudelle käytetään erilaisia luokituksia. Villaluokituksessa baby -alpakka ei tarkoita eläimen ikää, vaan kuidun hienoutta mikroneissa mitattuna. Samoin huarizo -laatu ei tarkoita kuidun olevan peräisin laaman ja alpakan risteytyksestä, vaan että kuitu on mikroneiltaan karkeampaa laatua.


Villan värit

Samoin on olemassa erilaisia luokituksia alpakan väreille: Bay black on musta kuitu, joka muuttuu yleensä auringon vaikutuksesta latvasta ruskeaksi. Tru black/ Jet black ovat mustia, joka eivät muuta väriään UV-säteilyssä. Harmaan sävyistä Silver on vaalea hohtava ja Rose ruskeaan sävytetty. Ruskean sävyistä Fawn on kellertävä ruskea ja Maroon on punaruskea. Ruskeissa löytyy myös Brown ja Beige, joka itse asiassa tarkoittaa meikäläisittäin luonnonvalkoista. Valkoisesta villasta tuli muutama vuosikymmen sitten Etelä-Amerikassa suosituin sen hyvän värjättävyyden takia.


Alpakan kuidun ominaisuuksia

Kuitu on kestävää, joustavaa ja erinomaisesti lämpöä eristävää. Alpakasta tehdyt tekstiilit ovat helppohoitoisia ja kestäviä, sillä kuitu hylkii kosteutta ja likaa. Eläinten kasvatus ja villan käsittely tapahtuu mahdollisimman luonnonmukaisesti ja ekologisesti. Muun muassa nämä seikat tekevät alpakasta haluttua materiaalia tekstiiliteollisuudessa villan pehmeyden ja erinomaisten lämpöominaisuuksien ohella.

Villan pehmoisuuden salaisuus on sen kuidun rakenteessa. Yksittäisen kuidun hienoutta mitataan mikroneissa, jotka voivat vaihdella kolmestatoista yli kolmeenkymmeneen. Kuidun sileys johtuu sen yksittäisten suomujen tasaisuudesta ja useat villa-allergikot pystyvät pitämään alpakkaisia tuotteita. Huacaya-alpakan villa, joka poimuttuu tiheästi, aikaansaa siitä valmistettuihin tekstiileihin luonnollista elastisuutta. Suri-alpakan kiilto tulee parhaiten esiin kudonnaisissa.